Wil jij een sprankelend leven leiden? De enige die daarvoor kan zorgen, ben jijzelf. Jij bent verantwoordelijk voor jouw mooiste leven, binnen jouw mogelijkheden. Dus is het zaak jezelf flink te motiveren. Dat klinkt leuk, maar jezelf motiveren, hoe doe je dat?
Motivatie is dat wat jou drijft om in actie te komen, bijvoorbeeld om je doel te bereiken. Het is jouw reden om bepaald gedrag te vertonen, een soort kracht die je van binnenuit voelt. Als je je gemotiveerd voelt, doe je iets meestal met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen. Je ‘gaat ervoor’. Het kan je daardoor ook helpen op het moment dat het even tegenzit.
Je bent als mens geneigd ‘pijn’ te vermijden en het jezelf makkelijk te maken. Ergens moe van worden, kost je energie en die heb je misschien nog wel ergens anders voor nodig. Dat is een grotendeels onbewust proces en dus niet raar, maar heel menselijk. Het maakt het alleen vaak wel lastig jezelf te motiveren als iets veel van je (energie) gaat vragen.
Als je heel goed weet wat je wilt en vooral ook waarom je dat wilt, wordt jezelf motiveren makkelijker. Je hebt dan je doel of zelfs je ‘droom’ helder voor ogen en weet welk plezier het je gaat brengen. Het is alsof je dat plezier al kunt voelen vóórdat het zover is.
Een voorbeeld: je wilt ’s ochtends wat tijd voor jezelf. Omdat je weet dat je daarna aardiger bent tegen je partner. Met te weinig tijd voor jezelf word je een kattig kreng en dat wil je niet zijn. Het zou je dus helpen om 10 minuten eerder op te staan en even een moment voor jezelf te hebben. Even een kopje thee drinken, een artikel lezen of mediteren; even rust.
Zo’n prettig doel voor ogen houden, in dit voorbeeld ‘een vriendelijker mens zijn in de ochtend’ helpt je. Het helpt je om echt wat eerder op te staan, om jezelf te motiveren dat te doen. Je kunt nu al voor je zien hoeveel prettiger je ochtend daardoor gaat verlopen. Niet alleen voor jezelf, ook voor de ander, en dat maakt je bijzonder blij.
Zo lang de motivatie vanuit jezelf komt, ben je intrinsiek gemotiveerd. Je doet iets, omdat je het op zich graag doet, omdat het je interesseert of omdat je ‘nu eenmaal zo bent’. Je volgt bijvoorbeeld een cursus, omdat je van leren houdt.
Zodra je iets doet, omdat je houdt van de gevolgen (de ‘beloning’) of niet houdt van de consequenties (de ‘straf’), ben je extrinsiek gemotiveerd. Je volgt dan bijvoorbeeld een cursus, omdat je het diploma nodig hebt voor je werk.
Meestal ben je trouwens én een beetje intrinsiek, én een beetje extrinsiek gemotiveerd.
Je kunt jezelf dus o.a. motiveren door voor jezelf heel duidelijk te maken waarom je iets wilt en dat resultaat in te beelden als je even wat minder motivatie voelt. Zet dan ook (kort) het ‘negatieve’ resultaat tegenover het ‘positieve’ en voel het verschil.
Laat het op je inwerken en focus daarna op het positieve, voel goed hoeveel prettiger die situatie is. Zeker als je merkt dat die heel plezierig en waardevol is, of dat die heel erg past bij wie jij bent, wordt het makkelijker jezelf te motiveren.
Merk je dat je dit soms toch lastig vindt? Dan kun je de ‘Als…, dan…’-regel toepassen. In het voorbeeld: ‘Als ik deze week elke werkdag 10 minuten eerder opsta, dan trakteer ik mezelf zaterdag op een leuke film’. Deze regel is een heel concrete manier om jezelf te motiveren. Je programmeert jezelf als het ware met een plan. En zodra het je lukt, ben je trots en gaat het de volgende keer makkelijker. Veel succes!
Ben je op zoek naar motiverende oefeningen of veel meer tips? Ik help je graag. Als coach, of met mijn boek, dat er vol mee staat!
Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.
Voor zakelijke dienstverlening zijn de prijzen exclusief 21% btw | Copyright © 2022 Ingrid Nieuwenhuijse - All Rights Reserved