Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

Boek: Burn On!

Voorkom een burn-out in vijf duidelijke stappen

Vraag je je regelmatig af hoe je in vredesnaam de komende drukke dag weer doorkomt? Hoor je jezelf zeggen: ‘Ik ben de hele tijd zo moe. Alsof ik helemaal nergens meer energie voor heb.’ Of staat het huilen je de laatste tijd nader dan het lachen? Dan ben je langzaam aan het opbranden en balanceer je op een gevaarlijk randje: dat van een burn-out.

Gelukkig kun je jezelf uit de gevarenzone helpen. Stop met jezelf smoesjes te vertellen zoals dat je gewoon slecht bent in ontspannen, dat het straks vast rustiger wordt, of dat een burn-out jou niet kan overkomen. Om je vlam brandend te houden moet de knop nu om.
Met het unieke vijfstappenplan van Burn On! zet jij jezelf op de eerste plaats. Ontdek hoe je grenzen en prioriteiten kunt stellen en weer dichter bij je lijf, je hoofd en je hart komt. Al binnen 10 weken heb jij weer meer energie en regie over je leven. Echt? Ja, echt!

Waar gaat Burn On! over?

Hoe kom je supersnel weer lekker in je vel? Gezond genieten van het leven gaat over veel verschillende dingen. Of je fysiek en mentaal in orde bent bijvoorbeeld, maar ook of je ‘weet waar je het voor doet’. Of je goed met je gevoelens om kunt gaan, maar ook of je de juiste prioriteiten stelt. Er komt dus van alles bij kijken.

Gedrag veranderen is niet makkelijk, toch biedt dit boek je een uniek en behapbaar stappenplan. Je kunt meteen aan de slag met praktische de oefeningen en tips. De stappen zijn expres heel behapbaar zodat elke stap goed te doen en vol te houden is.

Je werkt met dit boek aan je lijf, je hoofd en je hart, je ontdekt je grenzen en bereikt ook je doelen. Stap voor stap kom je in een ‘opwaartse spiraal’. Zodat je voortaan totaal gezond bent en blijft, vol energie. Met dit boek laat je jouw vuur weer branden!

book cover mock up

Inhoud Burn On!

Voor wie is dit boek?

Een burn-out gebeurt niet van de ene op de andere dag. Misschien ben je nu nog niet volledig uitgeblust, maar zie en voel je al wel dat het eigenlijk niet zo goed gaat. Want je bent een doorzetter, iemand die al een tijdje doormoddert zonder dat er iets verbetert in je situatie. En je ervaart wel spanning, moeheid en andere tekenen van opbranden. Je blijft maar doorgaan, terwijl je eigenlijk even zou moeten stilstaan.

Dit boek is er voor jou, als persoon die langzaam opbrandt, maar dat waarschijnlijk nog niet in de gaten heeft, omdat je de symptomen niet relateert aan een burn-out. Of misschien ook wel, maar weet je niet wat je eraan kunt doen. Met dit boek krijg je weer grip op je leven en plezier in je werk.

Elk thema in dit boek zet jou steeds meer in vuur en vlam door je eerst kennis te verschaffen (weten), dan bewust te maken (voelen) en je als laatste aan het werk te zetten (doen). Je krijgt voorbeelden uit mijn praktijk en extra lees- of kijktips, zodat je je er nog verder in kunt verdiepen. Veel lees- en doeplezier!

Wat vinden anderen?

Zelf een recensie geven? Dat kan via het contactformulier.

Amber van Straaten

Huisarts

In mijn werk als huisarts krijg ik meerdere keren per dag patiënten op het spreekuur, die burn-out gerelateerde klachten hebben. Ze komen met fysieke klachten of bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten/ concentratieproblemen/ slaapproblemen. Klachten die ze niet relateren aan een burn-out. Regelmatig is het echter ook al zover dat ze zich ziek hebben gemeld van werk en dat bij het idee alleen al dat ze weer moeten gaan werken, ze zich al paniekerig voelen.

Hoe mooi zou het zijn, als mensen bewuster in het leven zouden staan? Dat ze stilstaan bij zichzelf,  wat ze voelen, wat ze eigenlijk zouden willen en hoe ze dat ook daadwerkelijk bereiken? We rennen vaak door, zowel onze patiënten, als huisartsen zelf. Dit boek is voor mij een soort pas op de plaats. Zeker geen rem, want het stimuleert je enorm om verder te kijken dan je eigenlijk normaal doet.

Burn On! behandelt  vrijwel alle facetten van een burn-out die ik als huisarts tegen kom. Waar ik in 10-20 minuten tot de kern probeer te komen (en waar dat dus nooit kan lukken) is dit boek een leidraad om stap voor stap te kijken wat je zou kunnen veranderen. Zonder opdringerig te worden, zonder zweverig te zijn. Alleen motiverend en inspirerend. Nuchter, met humor en laagdrempelig.

Judith Budde

Oprichter van de Voice Dialogue Academie en co-auteur van ‘Ik (k)en mijn ikken’ en ‘Coachen met Voice Dialogue. Handboek voor begeleiders’
Burn-on in plaats van burn out!
Wat een fijn boek over hoe je je energiebalans kunt bewaken en herstellen.
 
Met heldere informatie en oefeningen over slaap, voeding, beweging, zingeving, veerkracht, zelfcompassie, relaties, grenzen, prioriteiten stellen en hulp vragen.
 
Goed geschreven en met pakkende voorbeelden.
Een aanrader!

Marion

Plus Retail

Het boek “Burn On” door Ingrid Nieuwenhuijse is niet het eerste boek wat ik heb gelezen over (het voorkomen) van een burn out. Maar ik denk wel dat ik nu kan zeggen dat dit boek het laatste boek is wat ik lees over dit onderwerp, echt alles wat je zou moeten weten staat namelijk in “Burn On”. Ik had echt het gevoel alsof dit boek over mij ging en speciaal geschreven hoe ik persoonlijk dingen anders kan gaan doen. Niet alleen in het zakelijke leven maar ook op persoonlijk vlak.

Ik dacht eigenlijk dezelfde standaard dingen tegen te komen zoals in andere boeken, echter dit stappenplan daar heb je echt wat aan in je dagelijkse leven en gaat zoveel verder dan de gebruikelijke containerbegrippen.

Ik was aangenaam verrast door de opzet van het boek. De hoofdstukken beginnen met een korte inhoudelijke toelichting, waarna praktijkvoorbeelden volgen. Dat laatste zorgt voor zeer herkenbare situaties. Geheel onverwacht voor mij kwam ik bij Stap 1 best veel dingen tegen die op mij van toepassing waren. Best prettig ook om te lezen dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde dingen aanloop. En juist deze herkenbaarheid maakt het boek zo toegankelijk. In het boek staan oefeningen beschreven die je kunnen helpen om je gedrag aan te passen en te verbeteren.

Door het boek heen staan luistertips (podcasts), kijktips (films) en leestips (boeken) wat handig is als je meer over een specifiek onderwerp zou willen weten. Denk aan slapen, eten, bewegen of gelukkig zijn. De Tao van Poeh zou verplicht leesmateriaal moeten zijn voor iedereen natuurlijk 😊

Bijzonder vond ik dat gezond eten een belangrijke plaats in het boek inneemt. Verrassend was dat er blijkbaar recepten zijn voor anti-stress eten. Een gebalanceerd menu zonder gluten of lactose en uiteraard vegan staat in het boek vermeld.

Om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en/of valkuilen zijn er oefeningen, maar ook korte dagboekjes die je bij kan houden, een hele praktische manier van werken. Door het op deze manier te presenteren word je als het ware uitgenodigd om dingen anders te gaan doen.

Zo terugkijkend op dit boek schieten me eigenlijk meteen twee dingen te binnen die ik altijd zal onthouden als ik aan dit boek denk. Dat was het stuk over dankbaarheid, waarbij de oefeningen je echt dicht bij jezelf brengen. Dankbaarheid uiten is niet alleen bedoeld voor de andere maar ook voor jezelf. Het andere punt (bij Stap 3 van het Stappenplan) zijn de diverse manieren om op een vriendelijke manier nee te zeggen. Al met al is dit een boek wat je er steeds weer even bij pakt om te kijken, hoe zat dat ook al weer. Zal bij mij thuis trouwens lastig zijn, omdat manlief het boek te pakken heeft weten te krijgen en al net zo enthousiast is als ik.

In de media

Burn On! in het nieuws

Sterkmakers College

september 2023

Luister hier het Sterkmakers College met tips tegen stress. 

augustus 2023

Vermelding in de blog van uitgeverij THEMA met vijf boeken over het thema burn out.

Thema

juli 2023

Blog van uitgeverij THEMA naar aanleiding van het energiegevers- en nemers schema uit Burn On!. 

december 2022

Expertrecensie door Ina Boer (uitgeefcoach en linkedin- en marketing coach) over Burn On!. 

managementboek

november 2022

Interview over stress en burn-out met Managementboek.nl.

Saudalicious.com

november 2022

Gastblog op de website van voormalig coachee Sabine.

Gratis 6 x per jaar een artikel ontvangen over een gezonde leefstijl?

Schrijf je in op mijn online uitgave Het Sparticle en ontvang meteen een aantrekkelijke aanbieding!

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.