Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

controlfreak


Ben jij een controlfreak? (Sparticle)

Raakte je geïrriteerd toen je de zin ‘Ben jij een controlfreak?’ las? Niemand wil dat immers zijn, maar… Als je een grote hekel hebt aan onzekerheid en heel graag de touwtjes in handen hebt, neig je er misschien wel naar. Terwijl het juist een grote stressbron is. Lees snel meer!

Wat doet controledrang met je?

Als je last hebt van controledrang, maak je je veel zorgen over veel zaken. Je houdt dan het liefst alles in de hand, dus doet bij voorkeur alles zelf. Ook omdat je vindt dat het dan beter gaat. Dat leidt al snel tot chronische stress, want de controle houden kost veel tijd en energie. Al dat checken, al dat plannen, al dat controleren, wat een werk!

Een vals gevoel van veiligheid

Al dat werk, dat doe je vervolgens ook nog eens… voor niets! Controledrang geeft je namelijk een vals gevoel van veiligheid. Het leven en andere mensen zijn immers niet onder controle te houden. Er zullen altijd onverwachte dingen gebeuren. Zulke -soms pijnlijke- verrassingen horen bij het leven. En met al jouw moeite ze te voorkomen, vergat je te lachen en te genieten van dat leven. Dat is zonde.

Ben jij een controlfreak - checklist

  • Ben je een perfectionist en zie je fouten maken als falen?
  • Plan je alles vaak helemaal tot in de puntjes? 
  • Werk je liever alleen, omdat je het zelf vaak beter kan?
  • Vind je het vervelend om afhankelijk te zijn van een ander? 
  • Geef je vaak spontaan en ongevraagd tips en adviezen?

Kun je op meerdere vragen ‘ja, dat klopt’ antwoorden? Dan neig je naar controledrang.

Wat kun je doen tegen controledrang?

Wat je tegen jouw controledrang kunt doen, hangt af van waar het vandaan komt, dus er is geen pasklare oplossing. Je kunt bouwen aan je vertrouwen in andere mensen, je kunt streven naar minder perfectionisme en je kunt zoeken naar wat jij echt belangrijk vindt. Dat zijn drie best grote thema’s, waar je misschien hulp bij kunt vragen. Dat helpt je dan meteen een beetje met de controle loslaten. 
Ook kun je als eerste kleinere stap proberen een van je taken aan een ander over te dragen en diegene volledig vrij te laten in de uitvoer ervan. Succes!

In mijn boek beschrijf ik ‘het Atlassyndroom’ en staan veel oefeningen die je helpen los te laten. Je kunt het hier bestellen!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.