Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

dankbaarheid als onderdeel van zingeving

Dankbaarheid als onderdeel van zingeving

Het is steeds langer donker, waardoor veel mensen het moeilijk vinden zich blij te voelen. Misschien is dat voor jou ook zo, slaat ook bij jou de somberheid toe. Om je door de donkere dagen te helpen, kun je oefenen in dankbaarheid. Een prachtig onderdeel van zingeving!

Herfst- en winterdip

De vrolijke, lekker lichte zomer is voorbij en vaak is deze ‘donkere’ tijd nogal een uitdaging voor velen. Dat is helemaal niet gek; zonlicht zorgt voor een gezond bioritme en heeft een positief effect op je hormoonbalans (o.a. melatonine en serotonine). Tijdens donkere dagen raakt die balans makkelijker verstoord. Waardoor je je slaperig, moe en somber kunt voelen. Alsof niets ertoe doet, in het ergste geval.

Somberheid versus dankbaarheid

Die somberheid kan nogal groot worden en dat gevoel van ‘het doet er niet toe’ ook. Als dat doorzet, krijg je jezelf steeds lastiger uit bed, want ja, waar doe je het eigenlijk voor? In grootse en meeslepende woorden is dat een ‘zingeving vraagstuk’. Gelukkig kun je daar juist in het klein wat aan doen, door te focussen op het positieve. Door te oefenen in dankbaarheid.

Dankbaarheid als onderdeel van zingeving

Als je onderzoekt waar je dankbaar voor bent, wat bij jou een glimlach op je gezicht brengt, onderzoek je tegelijk in het klein wat jou ‘zin in het leven’ geeft. Dat kunnen hele kleine dingen zijn. Zodra je daar je aandacht naartoe weet te brengen, ontdek je er steeds meer van, want dat wat je aandacht geeft, groeit. En wanneer je er meer van ziet of voelt, kun je er misschien ook steeds meer van in je leven brengen. Wat je door de donkere dagen helpt.

dankbaarheid als onderdeel van zingeving quote

Oefenen in dankbaar zijn

Door elke dag 3 dingen te benoemen oefen je al heel goed in dankbaar zijn. In coachtrajecten geef ik vaak een extra tip: benoem ook waar je trots op bent. Dit gaat over jezelf: wat heb jij vandaag goed gedaan? Zo leer je namelijk ook aandacht te geven aan wat jij zelf aan positiefs en zinvols toevoegt aan jouw leven. Voor wat extra diepgang en gelijk ook wat meer zelfliefde. Jij komt die winter wel door hoor!

Mocht het je toch nog een beetje tegenvallen, dan help ik je natuurlijk graag. Als coach, of met mijn boek, waar heel veel oefeningen in staan.

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.