Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

lief voor jezelf hoofdfoto

Wees een beetje lief voor jezelf

Hoe lief ben jij voor jezelf? Vaak zijn mensen best lief voor anderen, maar minder lief voor zichzelf. Met allerlei gevolgen… zoals stress of zelfs een burn-out. Wist je dat en weet je ook wat daarvoor de oplossing is? Wees een beetje lief voor jezelf!

Rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Ben jij iemand die nog doorgaat terwijl anderen al zijn gestopt? Of die doorwerkt terwijl je eigenlijk ziek bent en in bed zou moeten kruipen? Die heel veel geeft aan anderen en heel weinig terugvraagt? Dan heb je waarschijnlijk enige moeite met lief zijn voor jezelf. Terwijl je wel volop voor anderen zorgt.

Lief voor de ander, streng voor jezelf

Herken jij je hierin: “Lief voor de ander, streng voor jezelf”? Natuurlijk is het hartstikke prima om lief te zijn voor anderen, dat zorgt zelfs voor geluksgevoelens. Maar wees ook een beetje lief voor jezelf. Streng zijn voor jezelf en daarom altijd maar door moeten gaan, is niet goed voor je. Ook jij hebt namelijk liefde, rust en aandacht nodig.

Lief voor je jezelf zijn, leidt tot geluk

Uit onderzoek blijkt dat mensen die lief zijn voor zichzelf meer geluk ervaren. Dat komt o.a. doordat je fysiek én mentaal gezonder wordt van bijvoorbeeld vriendelijke gedachten. Ook verlaagt zelfliefde de hoeveelheid ‘stresshormoon’ cortisol in je lijf. Het kan juist de hoeveelheid ‘gelukshormonen’ serotonine en dopamine verhogen.

lief voor jezelf quote

Je bent je eigen baas

Jij staat aan het roer. Dus jij bepaalt hoe het met jou gaat in jouw leven. Als je lief bent voor jezelf, betekent dat dat je goed zorgt voor je lijf. Dat je voldoende ontspant en dus ‘nee’ zegt als het teveel wordt. En juist ‘ja’ als een ander iets voor jou wil doen. Al die dingen mag je allemaal zelf doen. En natuurlijk is dat best uitdagend… dus probeer de volgende tips uit.

Wees lief voor jezelf - tips

1 Realiseer je wat belangrijk is voor jou, alleen voor jou. Waarschijnlijk houd je constant rekening met je partner of gezin, je baas of collega’s, je familie en vrienden, etc. Dus is het belangrijk te weten wat jij zelf echt heel belangrijk vindt. Zodat je beter keuzes kunt maken, ook als anderen je beïnvloeden. En zodat je misschien af en toe ‘nee’ kunt zeggen.

 

2 Zet elke dag een pas op de plaats. Stop even met waar je mee bezig bent, adem rustig, neem de tijd om naar je lichaam te luisteren, om te voelen wat je nodig hebt. Als je dat lastig vindt, vraag dan letterlijk (bewust en hardop) aan jezelf: “Wat heb ik nu nodig?”. Dan wordt het antwoord -zoals: “iemand die naar me luistert”- meestal vanzelf wel duidelijk.

 

3 Doe (voer uit) wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld al dagen merkt dat je behoefte hebt aan ‘meer op jezelf zijn’, zorg daar dan voor. Ook als dat betekent dat je je partner gaat vragen om een avond per week voor jezelf. Terwijl je weet dat hij/zij liever samen met jou is. Als je eerst lief bent voor jezelf, kun je daarna immers weer veel liever zijn voor de ander!

 

Gun jij jezelf ook een beetje meer liefde? Ik help je graag via een coach-Ing sessie (online of ‘live’). Laat het me weten als je interesse hebt!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.