Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

Hoe een ander helpen jou gelukkig maakt

Hoe een ander helpen jou gelukkig maakt

Wist je dat het voor je gezondheid heel belangrijk is om je verbonden te voelen met anderen? Je geluksgevoel neemt namelijk toe als je fijne relaties hebt, waarin je elkaar helpt. Dat is hoe een ander helpen jou gelukkig maakt. 

Hoe ziet een gezonde relatie eruit?

Dit klinkt cliché, maar is daarom niet minder waar: genoeg zelfliefde is de basis voor al je andere relaties. Als je niet van jezelf kunt houden, wordt het immers heel lastig op een gezonde manier van anderen te houden. Daar lees je hier meer over.
Het is bij relaties verder heel belangrijk dat je onderscheidt durft te maken. Tussen je meest warme en je wat meer lauwe relaties. Bij je meest warme relaties mag je volledig jezelf en kwetsbaar zijn, en durf je dat ook. 

Wie horen bij jouw meest warme relaties?

Weet jij wie er bij jouw meest warme relaties horen? Als je dat lastig vindt, kan het helpen dit eens voor jezelf op papier te zetten. Teken een grote cirkel met daarin een kleinere en daarin weer een nog kleinere cirkel.
In de binnenste kleinste cirkel zet je namen van mensen die je het allerliefst vindt, voor wie je door het vuur zou gaan. Bij wie je je veilig voelt en jezelf durft te zijn en met wie je (bijna) alles deelt. Denk bijvoorbeeld aan je partner, zus en beste vriend.
In de tweede iets grotere cirkel zet je namen van mensen die al iets verder weg staan, maar die je wel belangrijk vindt. Met wie je regelmatig leuk contact hebt, bij wie je ook veel van jezelf laat zien en wat ook meestal goed voelt. Zoals leuke collega’s.
In de buitenste grootste cirkel zet je namen van mensen die je ken wel eens ziet en spreekt, maar die geen hele belangrijke rol spelen in je leven. Je ‘kennissen’ dus, mensen met wie je alleen bepaalde dingen deelt.
Misschien overbodig om te zeggen, maar voor de zekerheid: ‘relaties’ met mensen die je alleen kent via social media vallen nog buiten deze grootste cirkel.

Hoeveel impact hebben je relaties op je?

In Harvard wordt al decennialang onderzoek gedaan naar ‘geluk’ en de impact van relaties op geluk. Na meer dan 80 jaar onderzoek was een van de belangrijkste conclusies dat het hebben van gezonde relaties enórme impact heeft.
Een gezonde leefstijl (zoals gezond eten en bewegen) heeft impact, maar gezonde relaties evenveel. Er kwam zelfs uit dat mannen die op hun 50e tevreden waren met hun relatie(s) op hun 80e het gezondst bleken te zijn.
Eenzaamheid bleek mede daarom ‘dodelijk’ te zijn. Je eenzaam voelen lijkt evenveel effect te hebben als roken of alcoholisme; het is dus erg slecht voor je. Een gezond huwelijk daarentegen draagt enorm bij aan de gezondheid.

Hoe een ander helpen jou gelukkig maakt quote

Hoe ga je om met je meest belangrijke relaties?

Met de mensen uit de binnenste kleinste cirkel ga je het meeste om. Die zijn het belangrijkst voor je en bepalen daarom ook voor een groot deel je geluksgevoel.
Aan deze mensen wil je het meeste aandacht en liefde schenken. Zij zullen dat ook aan jou doen. Tegen deze mensen mag je altijd eerlijk zijn en zij ook tegen jou.
Dit zijn ook de mensen die je als vanzelf helpt. Op kleine schaal (zoals een complimentje geven) en op grote schaal (zoals meegaan naar het ziekenhuis).Een gezonde leefstijl (zoals gezond eten en bewegen) heeft impact, maar gezonde relaties evenveel. Er kwam zelfs uit dat mannen die op hun 50e tevreden waren met hun relatie(s) op hun 80e het gezondst bleken te zijn.
Eenzaamheid bleek mede daarom ‘dodelijk’ te zijn. Je eenzaam voelen lijkt evenveel effect te hebben als roken of alcoholisme; het is dus erg slecht voor je. Een gezond huwelijk daarentegen draagt enorm bij aan de gezondheid.

Hoe een ander helpen jou gelukkig maakt

Op zo’n wat kleinere schaal kun je ook mensen buiten je binnenste cirkel helpen. Bijvoorbeeld als je vrijwilligerswerk doet voor ‘volslagen onbekenden’. Ook daardoor kun je namelijk veel geluksgevoel ervaren.
Dat komt onder andere omdat iemand anders helpen jou een goed gevoel over jezelf bezorgt. Naast de dankbaarheid van die ander. Bovendien houd je als ‘sociaal dier’ nu eenmaal van verbinding en je voelt je extra verbonden als je iemand helpt.
Dat is hoe een ander helpen jou gelukkig maakt!

Hoe voorkom je dat je teveel helpt?

Zeker als het gaat om mensen helpen buiten je binnenste cirkel, is het wel belangrijk om jezelf te begrenzen. Soms is het immers makkelijker om voor een ander te zorgen dan voor jezelf. Stel jezelf bij twijfel de volgende vraag: ‘Gaat het helpen van deze persoon ten koste van mijzelf of iemand uit mijn binnenste cirkel? Zo ja, is het dat waard?’ Zo blijf je voor de juiste ‘hulpmodus’ kiezen en ga je niet over je eigen grenzen.

Wil je meer weten over de balans tussen voor jezelf en voor anderen zorgen? Ik help je graag. Als coach, of met mijn boek, dat er vol mee staat!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.