Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

zelfkritiek

Zelfkritiek, mag het een onsje minder? (Sparticle)

Ben jij tijdens een vakantie ook zo lekker los en ontspannen? Kun je van iedereen om je heen heel wat meer hebben dan normaal? En misschien ook van jezelf; ben je milder naar jezelf, met een veel lagere dosis zelfkritiek? Het zou heerlijk zijn om dat altijd zo te houden!

Minder zelfkritiek als je relaxed bent

Op vakantie voel je je meestal lekker relaxed en dat werkt door in hoe je doet. Je mag je wat minder netjes kleden van jezelf, wat minder gezond eten, wat minder bewegen… Ook pik je meer van de mensen om je heen, van je partner, je kids en zelfs van die langzame ober. Want ach ja; een andere cultuur, een hogere temperatuur; je vindt het allemaal logisch.

Meer zelfkritiek in je alledaagse leven

Als je terug bent van vakantie beland je helaas zo weer in ‘de tredmolen van het leven’, in het alledaagse. Je kijkt weer strenger naar jezelf in de spiegel, je ziet ineens vakantiekilo’s zitten, je haar moet echt nodig geknipt worden, dat eten kan beter en dat werk kan sneller… Hoe houd je dat ontspannen gevoel vast en vooral: hoe blijf je wat minder kritisch op jezelf?

Jouw lat mag wat omlaag

In het vaste ritme van je normale leven schiet je al snel terug in oude patronen en denk je ‘doe ik het wel goed?’, of zelfs ‘doe ik wel mijn allerbeste best?’ Daarmee maak je het jezelf niet bepaald makkelijk. Je levert waarschijnlijk prachtig werk af, maar legt daarbij de lat wel (erg) hoog. Kan die ook wat omlaag?

zelfkritiek quote

Vergelijk jezelf met jezelf

Een leuke oefening die je kunt doen, is: vergelijk jezelf met jezelf. Wat doe je vandaag ‘beter’ dan dat je het gisteren deed? Wat is er vandaag mooier, leuker of vriendelijker aan jou dan gisteren? Welk stapje heb je vandaag gezet, waar je gisteren niet aan toekwam? Je kunt jezelf elke dag weer verrassen met alle kleine dingen die je doet. Kijk zo met meer liefde naar jezelf en voel dat je zelfkritiek als vanzelf een tandje minder wordt!

In mijn boek Burn On! gaat een flink deel over omgaan met zelfkritiek. Bestel het snel!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.