Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

inspanning en ontspanning

Inspanning en ontspanning - vind de balans (Sparticle)

Merk je dat je vaak wel 16 uur per dag of meer ‘aan staat’? Dus dat je wel erg weinig tot rust komt? Dat is niet goed voor je gezondheid. Daarom gaat dit artikel over inspanning en ontspanning en hoe je daarin een betere balans vindt.

Meer ontspannen als goed voornemen

Misschien heb jij tijdens de feestdagen goede gesprekken gevoerd met geliefden over dingen die belangrijk voor je zijn. Over wat je het afgelopen jaar hebt bereikt, wat je achter je zou willen laten en wat je op zou willen pakken in het nieuwe jaar. Misschien heb je zelfs goede voornemens en is een daarvan dat je je wat meer wilt ontspannen. Goed plan!

De balans tussen inspanning en ontspanning

Waarschijnlijk heb je al wel eens gemerkt dat als je héél actief bent op een dag, als je bijna alleen maar ‘aan staat’, je aan het einde van die dag moeilijk tot rust komt. Dat is logisch, want ook overdag heb je rustmomenten nodig om ’s avonds alles los te kunnen laten.
 
Andersom geldt ook dat je wel een bepaalde mate van inspanning nodig hebt om goed te kunnen ontspannen. Als je de hele dag alleen maar inactief bent, wordt je (lijf) niet moe en kan het vervolgens ook niet goed ontspannen. Je zoekt dus een bepaalde balans.

Minder productief door te weinig rustmomenten

Als je slecht tot rust kunt komen en heel druk blijft ‘in je hoofd’, raak je ook sneller afgeleid. Het is moeilijker je te concentreren en je aandacht goed ergens bij te houden. Dat is niet handig op je werk en ook niet handig in je privéleven.

Daarnaast ben je gevoeliger voor minder prettige emoties. Je voelt je sneller somber of verdrietig en dat gevoel blijft ook langer hangen. Hoewel alle emoties erbij horen en de minder prettige je misschien zelfs iets belangrijks te vertellen hebben, kan dat onhandig zijn

inspanning en ontspanning quote

Wat is de beste tijd voor ontspanning?

Zoals bij zoveel dingen die over je gezondheid gaan, is ook dit een persoonlijke kwestie, want iedereen zit anders in elkaar. Een duidelijke richtlijn voor een goed ontspanningsmoment, is als je net iets (heel) inspannends hebt gedaan, zoals:

-een online vergadering (hoe saai die ook leek),
-stevig sporten (hoe energiek je je daarna ook voelt),
ruzie met een geliefde (ook al heb je het goed gemaakt), et cetera…

Een andere richtlijn is dat elk moment waarop je denkt “Ik heb nu geen tijd voor rust” juist een bijzonder goed moment voor rust is. 🙂

Productiever door naar je lijf te luisteren

Daar vraagt je lijf dan ook om, als je er goed naar luistert, want het is moe. En ja, het gaat zowel om mentale als om fysieke inspanning, want dat hangt nauw met elkaar samen. Prikkels zijn prikkels en je kunt ze alleen verwerken als je daar even rustig de tijd voor neemt. Durf naar je lijf te luisteren.

Ruim na dit soort inspannende momenten dus altijd even een moment van rust in, om bij te komen. Dan bewaak je de hele dag door je (energie)balans en daarmee je productiviteit. Door te ontspannen, laad je je eigen batterij op en… kun je je daarna ook weer lekker inspannen. De energie die je krijgt tijdens je rustmoment, gebruik je daar immers weer voor!  

Hoe kom je tot rust?

De meest simpele en snelle ontspanningstips zijn:

– mediteren of ademhalingsoefeningen doen
– wandelen, bij voorkeur in de natuur en in stilte
– lezen of een andere rustgevende hobby beoefenen
– knuffelen, en dat kan ook met een huisdier
 
Ben je op zoek naar concrete voorbeelden of veel meer tips? Ik help je graag. Als coach, of met mijn boek, dat er vol mee staat!

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

ontspannen

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.