Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

effect van dankbaarheid

Het effect van dankbaarheid

Het is een populair onderwerp van schrijvers en influencers: het effect van dankbaarheid. Dat is ook niet zo gek, want dat effect is best groot. Maar als jou van alles tegenzit, voel je je meestal niet echt dankbaar. Dus hoe doe je dat dan en hoe bereik je dat effect dan alsnog?

Geen effect van dankbaarheid als je in een neerwaartse spiraal zit

Als jou vervelende dingen overkomen of je gewoon niet zo lekker in je vel zit, horen daar vaak nare gedachten en gevoelens bij. Je twijfelt en piekert bijvoorbeeld veel over jouw situatie. Wat kan leiden tot een neerslachtig of zelfs wanhopig gevoel. Of andersom: je voelt je rot en gaat heel veel nadenken over de reden daarvan. In beide gevallen kom je in een soort neerwaartse spiraal terecht en voel je je allesbehalve dankbaar.

Maak een pas op de plaats en verleg je focus

Om weer te kunnen kijken naar het positieve is het belangrijk dat je uit die neerwaartse spiraal komt. Door eerst jezelf letterlijk een halt toe te roepen en een pas op de plaats te maken. Even te stoppen, even stil te staan en even diep adem te halen. Zodra je dat doet, geef je jezelf de tijd om te ervaren wat er met je aan de hand is. Om je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Zodat je daarna rustig je focus kunt verleggen naar iets positiefs.

Dankbaarheid werkt als een vergrootglas

Zodra het je lukt de lichtpuntjes in jouw leven te zien en je daarvoor dankbaar te voelen, heeft dat veel impact op je. Dankbaarheid werkt namelijk als het ware als een vergrootglas. Want als je weer oog hebt voor wie of wat je dankbaar bent, geef je daar vervolgens meer aandacht aan. Dat zorgt er als vanzelf voor dat het ‘groeit’, dat het toeneemt. Waardoor je weer meer hebt om dankbaar voor te zijn en meer ‘zin’ hebt in je leven. Je komt dus in een soort opwaartse spiraal terecht.

effect van dankbaarheid quote

Waar ben jij dankbaar voor, wat zijn jouw sparkles?

 Je kunt op verschillende manieren oefenen met het zoeken naar jouw lichtpuntjes. Als je je regelmatig bewust wordt van die ‘sparkles’, is het ook veel makkelijker daar je focus naar te verleggen. Met als gevolg dat je je meer tevreden voelt met wat je hebt of hoe de situatie is. Doordat je in je dankbare ‘staat’ meer positieve gedachten en emoties hebt. En dus meer kunt genieten van wat er wél goed is in jouw leven.

Het effect van dankbaarheid - oefeningen die je kunt doen

Een van de makkelijkste oefeningen hierin: maak een dankbaarheidslijstje. Door elke dag minimaal 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent, oefen jouw focus op het positieve. Je kunt ze gedurende de dag hardop uitspreken, of ze ergens noteren. Desnoods pas aan het einde van de dag, maar doe het wel elke dag. Tip: koop een leuk notitieboekje!

Een andere prachtige oefening: uit je dankbaarheid volop. Daar maak je namelijk ook anderen blij mee en dat heeft een soort sneeuwbaleffect. Als je iets mooi vindt, als je ergens blij mee bent, zeg dat dan duidelijk tegen diegene of stuur iemand een lief kaartje. Je hebt vaak geen idee wat voor goeds je daarmee doet voor een ander. Verspreid dankbaarheid!

Zoek je naar meer danbaarheid, positviteit en ‘zin’ in je leven? Ik help je graag met de Sparkle Finder en een coachingsessie. Laat het me weten als je interesse hebt!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.