Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

pak je perfectionisme aan

Pak je perfectionisme aan

Het is bijna lente, dus de hoogste tijd voor nieuwe kansen. Tijd om ruimte te maken voor fris en vrolijk gedrag en wat afstand te nemen van bijvoorbeeld… jouw perfectionisme. Zou jij dat ook wel willen? In dit artikel lees je meer over “Hoe pak je perfectionisme aan?”.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme betekent dat je de lat erg hoog legt voor jezelf. Sommige perfectionisten doen dat zelfs óók voor anderen, bijvoorbeeld op het werk. Dat streng zijn voor jezelf komt voort uit je behoefte ‘erbij te horen’. Met bijpassende gedachten zoals “Wat zullen ze over me denken als…” en andere van dat soort onprettige hersenspinsels.

Wat is de valkuil van perfectionisme?

Veel perfectionisten zijn bang om te falen, omdat ze hun fouten niet zo goed kunnen zien als een leermoment. Als je daar last van hebt, streef je dus wel het uiterste na, maar ben je tegelijkertijd bang voor kritiek. Dat verhoogt nogal snel je gevoel van stress. Het maakt immers dat je blijft doorgaan en niet mag stoppen van jezelf.

De voor- en nadelen van perfectionisme

Perfectionisme is overigens niet alleen maar nadelig, het heeft ook zijn voordelen. Als jij een perfectionist bent, heb je waarschijnlijk ook veel verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast ben je vaak ijverig en werk je meestal gedisciplineerd. Cruijf zou zeggen: “Elk nadeel heb se voordeel” en dat geldt ook hiervoor.

pak je perfectionisme aan quote

Ben jij een perfectionist?

Misschien denk je nu “Ik weet niet zeker of ik een perfectionist ben”. Gelukkig zijn er een paar vragen die je jezelf kunt stellen, zoals:
-Wil je graag dat alles klopt en doe je het daarom helemaal van a tot z?
-Ligt je lat hoog voor jezelf en regelmatig ook voor anderen?
-Houd je weinig tijd over om te genieten omdat je veel op je bord hebt?
-Ga je door tot het lukt, soms ten koste van iets anders?
-Ben je (lang) boos of bedroefd als er iets mis gaat?
Als je op de meeste vragen ‘ja’ antwoordt, dan mag je zeker op je hoede zijn voor perfectionisme.

Andere kenmerken van perfectionisme

Er zijn nog meer manieren om te onderzoeken of je een perfectionist bent. Vooral als het gaat om de gedachten die je hebt als je ergens mee bezig bent. Kijk maar eens naar deze verschillende ‘scores’:
1 Ik gooi er met de pet naar.
2 Goed is goed genoeg.
3 Het moet perfect.
Scoor je vaak een 3, dus heb je vaak de gedachte dat het perfect moet, dan neig je zeker naar perfectionisme. Het zou gezonder zijn als je vaak een 2 scoort.
Probeer te onthouden dat erg geen vooruitgang meer zou bestaan als alles meteen perfect zou zijn… Groei, ook jouw groei, komt voort uit imperfectie.

Hoe pak je perfectionisme aan?

Om je perfectionisme aan te pakken, kun je het beste gaan oefenen met imperfectie. In mijn boek beschrijf ik vijf verschillende manieren om dat te doen in de vorm van ‘foutenfeestjes’. Een van die manieren is de volgende: begin aan iets nieuws wat je al heel lang wilt, maar tot nu toe achterwege liet uit angst om te mislukken. Verander dat nu en pak het op. Gooi al je tegenargumenten overboord en begin vol goede moed. Je mag gerust imperfect zijn!
 
Ben je op zoek naar concrete voorbeelden of veel meer tips? Ik help je graag. Als coach, of met mijn boek, dat er vol mee staat!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.