Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

je innerlijke criticus slim gebruiken header

Je innerlijke criticus slim gebruiken

Soms word je helemaal gek van die kritische stem in je hoofd, die maar tegen je blijft zeggen wat je niet goed doet. Maar net als bij alle andere stemmen, heeft deze wel een functie. Probeer daarom eens iets nieuws: je innerlijke criticus slim gebruiken.

Welke stemmen laten zich horen?

Zonder dat je je er echt bewust van bent, kunnen allerlei stemmen zich in jouw hoofd laten horen. Bijvoorbeeld een stem die zegt “Hup, aan de slag!” of juist een andere stem, die zegt “Doe maar even lekker rustig aan”. Vaak klinken bepaalde stemmen veel harder dan de andere. En als je het druk hebt, zijn dat helaas meestal niet de meest ‘vriendelijke’, maar eerder de kritische.

Hoe herken je de verschillende stemmen?

Er zijn een paar stemmen die je goed kunt herkennen omdat ze bij de meeste mensen voorkomen. Die van de innerlijke criticus is er daar een van, maar ook de die van de behager en de drammer komen veel voor.
De behager vertelt je hoe je ervoor zorgt dat (alle) mensen om je heen je aardig vinden, wat je daarvoor moet doen. De drammer vertelt je hoe je sneller en meer kunt; hij wil dat je alles liever gisteren dan vandaag doet.
De stem van de levensgenieter klinkt vergeleken met deze twee meestal juist een beetje zacht, helaas. Er zijn heel veel verschillende stemmen en het is erg leuk ze bij jezelf te proberen te onderscheiden.

De nadelige effecten van sommige stemmen

De stemmen die harder klinken, ‘overschreeuwen’ de zachtere stemmen. Terwijl eigenlijk elke stem je iets te vertellen heeft. Als je niet bewust leert luisteren naar de zachtere stemmen, zal hun boodschap steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Bijvoorbeeld de stem van de ontspanner, die je vertelt om op tijd rust te nemen. Het risico is dan dus dat je te lang blijft doorgaan en te weinig uitrust. Luister daarom ook naar het gefluister.

je innerlijke criticus slim gebruiken quote

Leer om te gaan met de verschillende stemmen

De volgende visualisatietip helpt je je meer bewust te worden van welke stem bij jou wat harder schreeuwt. Zodat je aan de volumeknop kunt draaien en ook naar de zachtere stemmen kunt luisteren.  
Geef jouw hardste schreeuwer een naam en letterlijk ook een vorm. Maak er bijvoorbeeld een persoon, dier of stripfiguur van. Kies wat jou aanspreekt. Zo gaat deze stem voor jou leven en kun je makkelijker aan de knoppen draaien.

De stem van je innerlijke criticus

Een van de hardere schreeuwers is vaak de innerlijke criticus. Die zegt dingen als “Je doet het weer niet goed,” of “Je moet harder je best doen” et cetera. Het luisteren naar deze stem is vermoeiend, omdat niets goed genoeg is. Terwijl ook deze het eigenlijk goed bedoelt. Hij probeert je te beschermen met regels en patronen. Het kan helpen om je daar bewust van te zijn. En te onderzoeken waar hij je voor wil behoeden.

Je innerlijke criticus slim gebruiken

Om de stem van je innerlijke criticus wat vriendelijker te laten klinken, is het slim om hem juist even wat ruimte te geven. Door ernaar te luisteren, voelt hij zich namelijk gehoord en hoeft hij niet te gaan schreeuwen. Probeer dus je innerlijke criticus als een innerlijke vriend te zien, als een bondgenoot. Hij houdt van je en zorgt voor je, maar is niet de baas. Dat ben jij en jij bepaalt naar welke stemmen je luistert.

Wil je meer inzicht in jouw ‘stemmen’ of zoek je bij jouw leven passende tips? Ik help je graag. Als coach, of met mijn boek, dat er vol mee staat!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.