Ingrid Nieuwenhuijse

vitaliteits- en leefstijlcoach

Kintsukuroi, jouw gouden barst

Kintsukuroi, jouw gouden barst

Je hebt misschien de neiging je kwetsbaarheid te verbergen. Voor jezelf en voor anderen. Of over tegenslagen heen te stappen. Maar die dingen maken jou juist ‘heel’ en mooi. Laat ze dus duidelijk zien, volgens het principe van Kintsukuroi.

Wat betekent Kintsukuroi?

Kintsukuroi betekent vrij letterlijk ‘gouden reparatie’ en lijkt op Kintsugi (‘gouden verbinding’). Het gaat hierbij om de Japanse kunst van het repareren, met gouden lijm. Bij Kintsukuroi gooi je een gebroken kopje niet weg, maar lijm je de scherven weer aan elkaar. Met gouden lijm dus. Het is een mooie metafoor voor het leven. Dat wat jou overkomt, hoef je niet weg te stoppen, maar kun je júist laten zien.

Wat is het nadeel van iets wegdrukken?

Als je iets wegdrukt, komt het meestal ‘later’ extra hard terug. Je pijn of probleem negeren, daar wordt het namelijk juist groter van. En vaak komt het dan weer boven op een heel ongewenst moment. Daarom word je soms ook ziek op vakantie, op een ‘onbewaakt ogenblik’. Iets opkroppen kost energie en zodra je niet meer op je hoede bent, komt de hele bende eruit. Probeer maar eens een bal (als metafoor voor pijn) onder water te duwen. Wat gebeurt er zodra je de bal loslaat, en hoe?

Wat is er mooi aan het imperfecte?

Als er iets mis gaat en jou ‘in stukjes breekt’, voelt dat misschien imperfect. Je wilt immers graag dat alles altijd soepel loopt. Maar zo gaat het nu eenmaal niet in het leven; je krijgt sowieso uitdagingen op je pad, klein of groot. Net als ieder ander. En juist daarom, omdat iedereen dingen meemaakt, is het mooi dat met elkaar te delen. Om je littekens juist te laten zien. Want je bént er nog en door je tegenslag heb je de kans verder te groeien. Te leren van wat er mis ging, zodat het een gouden randje krijgt.

Kintsukuroi, jouw gouden barst quote

Hoe repareer je iets wat kapot is gegaan?

Leren en groeien (repareren) gaat alleen als je goed kunt zien wat er kapot is en waarom. Dus bekijk dat wat jou overkomen is tot in detail. En probeer goed te voelen waar jouw ‘scherven’ precies uit bestaan. Is de situatie iets wat je frustreert of verdrietig maakt? Ben je er teleurgesteld over of bang voor? Erken alle emoties die bij jouw situatie horen en durf ze de ruimte te geven. Misschien lukt het je na een tijdje zelfs ze met liefde te bekijken en te omarmen. Dat is het begin van groei na tegenslag.

Hoe geef je je 'reparatie' een gouden randje?

Alles wat je meemaakt in het leven, vormt jou, maakt jou uniek. Jouw scherven zijn net zo uniek, want iedereen ervaart elke situatie op een heel eigen manier. Ze zien er dus anders uit dan de scherven van een ander. En hoe je ze weer aan elkaar lijmt, is ook uniek. Want iedereen gaat op zijn eigen manier met problemen om. En dáár zit het gouden randje, want je kunt dus altijd iets van een ander leren. Wat voor lijm gebruikte die? Hoe lijmt die de stukjes aan elkaar… en is het daarna stevig geworden?

Gun jezelf acceptatie en verbinding met Kintsukuroi

In het reine komen met je eigen onvolkomenheden en alles wat jou uniek maakt, zorgt voor rust. Je kijkt dan met meer geduld en liefde naar jezelf. Misschien kun je je zelfs dankbaar voelen voor alles wat je meemaakt en hoe je daarmee omgaat. Wat je ervan leert. Geef het wel de tijd, want groeien gaat meestal langzaam. En vervolgens inspireer of help je misschien zelfs anderen met jouw manier. Met jouw prachtige gouden barsten en verbindingen. Veel Kintsukuroi gewenst!

Wil je meer ontdekken over ‘Wat leer je van je littekens’? Ik help je graag. Via de Sparkle Finder, of met mijn boek, dat vol tips staat!

ontspannen

Laat mij je helpen!

Graag maak ik kennis met je om je vraagstukken te bespreken en je te helpen. Met alleen je 1e eigen kleine stap, meteen wat intensiever of via het bedrijf waar je werkt. Alles is bespreekbaar! Voor nieuwe klanten en abonnees van mijn gratis artikel heb ik overigens een interessant aanbod, kijk even of dat wat voor je is.

Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies.